جلسه علنی شورای اسلامی شهر بیرجند، روز گذشته با هدف تعیین تکلیف سرمایه گذار طرح احداث برج ۴۶ طبقهای ارتش و یا همان پروژه مشهور به ۳ هزار میلیارد تومانی برگزار شد اما در نهایت اعضای شورا به جمع بندی در این خصوص نرسیدند و تصمیم گیری را به جلسه آینده شورا موکول کردند.
رئيس شورای اسلامی شهر بیرجند در ابتدای این جلسه در خصوص این پروژه گفت: به دلیل سوالات و ابهاماتی که در خصوص پروژه برج ارتش یا پروژه ۳هزار میلیارد تومانی مطرح بود، جلسه ای با حضور نمایندگان سرمایه گذار و شهرداری بیرجند در شورا برگزار شد و نماینده سرمایه گذار در پاسخ سوالات مطروحه، اعلام کرد که امکان جابجایی پروژه از کوهسنگی در خیابان معلم که اراضی متعلق به سرمایه گذار است به نقطه ای دیگر وجود ندارد.
حجتالاسلام و المسلمین عبدالرزاق نژاد افزود: نماینده سرمایه گذار در خصوص مباحث ترافیکی و پارکینگ پروژه هم عنوان کرد از آنجا که اجرایی شدن پروژه منوط به تایید شورای ترافیک استان است، مشکلی از این بابت پیش نخواهد آمد.
وی اضافه کرد: قبل از حضور نماینده سرمایه گذار در شورا، تصور ما این بود که شهرداری برای سرمایه گذار، تخفیف قائل شده و قرار است از مجموع هزینه ۷۲۰ میلیارد تومانی صدور پروانه و... تنها ۲۰ میلیارد تومان به شهرداری پرداخت گردد اما با توضیح نماینده سرمایه گذار متوجه شدیم شهرداری تخفیف نداده و این درخواست سرمایه گذار است و پس از اعتراض به این مساله چنین مطرح شد که این تصمیم فرماندهی کل ارتش در تهران است و قابل تغییر نیست.
رئيس شورای اسلامی شهر بیرجند ادامه داد: در بحث سایه اندازی این برج ۴۶ طبقه ای بر منازل شهروندان نیز با بعضی از شهروندان ساکن صحبت کردیم که آنها گفتند با توجه به اهمیت پروژه و برند بودن آن برای شهر، مشکلی با سایه انداختن برج بر منازلشان ندارند و این موضوع را برای خود، قابل تحمل دانستند.
حجت الاسلام عبدالرزاق نژاد با اعلام پیشنهادی در این خصوص تصریح کرد: با توجه به جمیع مسائل، پیشنهاد این است که کلیات طرح، مصوب شود و سپس مشروط به تایید شورای ترافیک استان برای کاهش مشکلات در آینده شود.
وی یادآور شد: نظر کمیسیون ماده ۵ نیز در بحث کاربری ها اخذ شود و ظرف مدت مشخصی این توافق به قطعیت برسد و چنانچه در مدت مقرر، مورد تایید کمیسیون ماده ۵ و شورای ترافیک قرار گیرد از نظر شور هم قابل تایید خواهد بود؛ در غیر اینصورت ملغی خواهد شد.
لازم به ذکر است سایر اعضای شورا، مصوبه مشروط را مجاز و قانونی ندانستند و قرار شد بعد از تبادل نظر در خصوص رد یا تایید طرح، تصمیم گیری شود.
یکی از اعضای شورا با بیان اینکه چند مطلب در این پروژه برای من روشن نیست، گفت: برای این پروژه به تامین حدود ۶۰ هزار متر مربع پارکینگ نیاز است حال آنکه سرمایه گذار تنها ۴۶ هزار متر مربع را برای فضاهای تفریحی و پارکینگ در نظر گرفته است ضمن اینکه این برج، مراجعین زیادی هم خواهد داشت پس قبل از هر مصوبه ای باید نظر شورای ترافیک را در این مورد داشته باشیم.
دکتر حسنی صفت افزود: شورا نباید پیشاپیش و به جای کمیسیون ماده ۵ نظر دهد و ابتدا باید نظرات ایشان در خصوص پروژه و تغییر کاربری فضای سبز گرفته شود.
وی اضافه کرد: حال اگر تایید کمیسیون ماده ۵ هم اخذ شد و سرمایه گذار به تعهدات خود در ساخت ادامه نداد، ابزار شورا و شهرداری برای الزام به پایان کار چیست؟ بنابراین نباید مرعوب سرمایه گذار شد و با ترس از دست رفتن سرمایه، با آن موافقت کنیم.
وی با اشاره به بیان مطلبی توسط سرمایه گذار مبنی بر اینکه "مشهور شدن، هزینه دارد" ما در شورا باید این هزینه را محاسبه کنیم که به نفع شهر هست یا خیر.
دکتر حسنی صفت در ادامه گفت: به شرط اطمینان از رفع این ابهامات، با اجرای این طرح و پروژه موافق هستم.
دکتر فروزانفر عضو دیگر شورا هم بابیان اینکه با کلیات طرح مشکلی ندارم، گفت: پروژه برج ارتش، یک پروژه مسکونی و تجاری انتفاعیست که برای شهر احداث می شود اما شاید کسبه خرد را دچار مشکل کند و در قراداد آن هم به ساخت سینما و شهربازی و... اشاره نشده و فضای تفریحی و پارکینگ، مشترک است لذا این پروژه ی صرفا انتفاعی با این حجم بالای تخفیف برای شهر به صرفه نیست.
حجتالاسلام و المسلمین درخشی، عضو دیگر شورا گفت: این سوالات باید در حضور نماینده سرمایه گذار مطرح می شد نه الان که مخاطب حضور ندارد.
وی افزود: در بحث تامین پارکینگ، آقای طحان نماینده سرمایه گذار گفت در نهایت، دو طبقه دیگر پایین تر خواهیم رفت و سوال دیگری در این زمینه مطرح نشد.
وی اضافه کرد: نماینده سرمایه گذار در جلسه شورا گفت می بایست برای شروع این پروژه، تاییدیه شورای ترافیک استان و کمیسیون ماده ۵ اخذ گردد و اینکار قطعا انجام خواهد شد.
یکی دیگر از اعضای شورا گفت: جلسه گذشته شورا برای رفع ابهامات با حضور نماینده سرمایه گذار و نماینده شهرداری برگزار شد و طرح برخی سوالات و ابهامات در این جلسه وجهه خوبی ندارد.
مهندس یزدان شناس با بیان اینکه مسیر صدور پروانه ساختمانی، ضوابط خاص خود را دارد، تصریح کرد: شورای ترافیک و کمیسیون ماده ۵ حتما نظر خود را در این خصوص اعلام خواهند کرد و نباید کارشناسان این مراجع قانونی را زیر سوال برد.
وی ضمن اعلام موافقت با کلیات طرح افزود: اعمال نظارت و کنترل دقیق مراجع ذیربط را در راستای رعایت قوانین و اخذ تضامین مورد نیاز در این خصوص خواستارم.
به گفته وی، این پروژه با شرایط فعلی، ۵ هزار میلیارد تومان آورده برای شهر دارد که در صورت تورم، افزایش خواهد داشت و اشتغالزایی مستقیم و غیر مستقیم برای هزاران نفر از دیگر محاسن این طرح بوده و در بحث عوارض نیز منبع درآمد پایداری برای شهرداری خواهد بود.
مهندس یزدان شناس با اشاره به اینکه این پروژه در حقیقت یک ابرپروژه است و امکانات و خدمات ویژهای دارد اضافه کرد: اماکن تفریحی این پروژه برای شهروندان، نشاط اجتماعی ایجاد خواهد کرد لذا باید به صورت ویژه ای مورد توجه قرار گیرد.
عضو دیگر شورا هم با بیان اينکه نماینده سرمایه گذار، خود را موظف به تامین پارکینگ می داند و هنوز نقشه نهایی مشخص نشده، گفت: طبق روال قانونی، ابتدا شورای شهر باید کلیات طرح را تایید و مصوب کند و بدون مصوبه اولیه شورا، اصلا این طرح به کمیسیون ماده ۵ نخواهد رفت.
فاطمه زهرا هلال بیرجندی افزود: با کلیات طرح موافقم اما باید ابهامات مربوط به ضوابط و قوانین شهری و شهرسازی رفع، قرارداد نیز خیلی شفاف مکتوب شود و با آن موافقت گردد.
عضو دیگر شورا هم با تعریف و تمجید از پروژه احداث برج ۴۶ طبقه و بیان اینکه این پروژه در نگاه اول، هر شخصی را مجذوب خود می کند، گفت: من از کلیت پروژه دفاع می کنم و خیلی خوب است که سرمایه گذاری های اینچنینی، در راستای جذب و جلب توجه همگان به بیرجند، به کمک این شهر بیاید.
دکتر ویدا ناصری افزود: لیکن ما اعضای شورای کل شهر هستیم، در پروژه ها باید منافع همه شهر را مدنظر قرار دهیم و پروژه هایی در راستای کاهش فاصله طبقاتی و امکانات شمال و جنوب شهر تعریف و اجرایی کنیم.
وی افزود: نمی گویم چنین پروژه هایی اجرا نشود اما در قبال اجرای این پروژه ها چه پاسخی برای سوالات ساکنان شمال شهر داریم؟ آنها چه سودی از سینما، شهربازی و سایر بخشهای تفریحی، تجاری و مسکونی این پروژه خواهند برد؟ آیا این پروژه فاصله طبقاتی و امکاناتی شمال و جنوب شهر را افزایش نخواهد داد؟
دکتر ناصری تصریح کرد: پیشنهاد من این است که با توجه به اینکه قرار است شهرداری از ۷۰۰ میلیارد تومان درآمدش از محل صدور پروانه و... بگذرد که البته در حال حاضر این رقم با توجه به تورم به حدود ۹۰۰ میلیارد تومان می رسد، ارتش هم به عنوان سرمایه گذار پروژه، در مقابل و به عنوان تهاتر، به نفع شهر و شهروندان در برخی پروژه های مشترک از جمله تعریض خیابان ارتش همراهی کند و به این صورت در راستای خدمت به همه مردم شهر و رفع مشکلات مشترک شمال و جنوب شهر، گام بردارد.
در خصوص این پیشنهاد، تعدادی از اعضای شورا عنوان کردند: این پروژه به شرکت تعاونی ارتش تعلق دارد و آنها نمی توانند در خصوص املاک ارتش در حاشیه خیابان ارتش، تصمیم گیری نمایند.
سروری، عضو دیگر شورا نیز با بیان اینکه نظرم در خصوص این پروژه مثبت است، گفت: البته باید در خصوص پروژه به این مهمی، کارشناسی صحبت کنیم اما قطعا اجرای این پروژه در بیرجند، چهره و سیمای بصری شهر ما را متفاوت و زیبا خواهد کرد و سرازیر شدن سرمایه گذاران را به شهر در پی خواهد داشت و دیگر نگران تفریح میهمانان شهر نخواهیم بود.
وی افزود: اما در حالی که هیچ مکان تفریحی مناسب و در خور شانی در نیمه شمالی شهر نداریم، آیا واقعا جوانان و شهروندان ساکن شمال شهر هم خواهند توانست از سینما و شهربازی و استخر آب و دیگر مراکز تفریحی این پروژه در جنوب شهر، استفاده کنند؟
به گفته سروری، چرا نباید ما با توجه به نیازهای شهر به سرمایه گذاران پیشنهاد بدهیم؟ آیا نمی شد به همین سرمایه گذار پیشنهاد داد که زمین رایگان به همین اندازه در شمال شهر اختصاص داده می شود و شما در حالیکه زمین متعلق به خودتان را هم در جنوب شهر در اختیار دارید، در زمین اهدایی ما در شمال شهر، پروژه خود را اجرا کنید؟
دکتر محمودی راد، عضو دیگر شورا هم در این باره گفت: طرح بحث شمال و جنوب شهر برای چنین پروژه هایی که دیگر استانها با جدیت به دنبال جذب سرمایه گذار آن هستند از اساس اشتباه است، ضمن اینکه در این طرح یک سرمایه گذار می خواهد با آورده ۵ هزار میلیارد تومانی در زمین متعلق به خودش در یک نقطه از شهر، سرمایه گذاری کند و می گوید اگر با شرایطم موافقت می کنید که هیچ و گرنه به استان دیگری می روم و اتفاقا از همین حالا، فرش قرمز سایر استانها برای این سرمایه گذار پهن شده است.
وی با اشاره به اینکه برای رفع تبعیض و کاهش تفاوت امکانات شمال و جنوب شهر نمی توان و نباید از سرمایه گذار مایه گذاشت افزود: وی این حق را دارد که نحوه و مکان سرمایه گذاری را خودش مشخص کند و ما هم می توانیم با تداوم و توسعه پروژه های عمرانی که شهرداری در شمال شهر اجرا کرده یا در دست اجرا دارد و با تعریف و قدردانی شهروندان شمال شهر نیز مواجه شده، در این راستا گام برداریم و علاوه بر این، زمینه را برای سرمایه گذاری سرمایه گذاران در شمال شهر فراهم نماییم.
شایان ذکر است در ادامه با توجه به اینکه اعضای شورا به جمع بندی در مورد این پروژه نرسیدند، تصمیم گیری در این خصوص به جلسه آینده شورا موکول شد.